Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2022 09:55 - За разликите между представите ни и Действителността
Автор: zarenkow Категория: Други   
Прочетен: 3772 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 23.12.2022 00:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Не  смятам, че е възможно, за това да се разкаже накратко и да има претенция за дълбочина и необратима убедителност. Това са няколко взаимно свързани теми, взаимно убославящи се като, как е възникнало мисленето, защо религиите присъстват така упорито в човешката история, какво в действителност са религиите и каква е ролята на персонажите Богове в тях, защото те изобщо не са това, което са  и още доста неща, като общество - създаване и ерозия и т.н. По специално, голям източник на заблуди е приравняването на представата за Действителността с Действителността, а разликите са фундаментални и за да се разбере трябва да се анализират и видят тези разлики, защото представата ни не е Действителността. Елементарен пример е разговорът между двама души. Всеки от тях разговаря с представата си за другият, а различията между двете често водят до конфликти и това не е всичко, разговарят и от името на представата си за себе си, като много често имаме грешни представи и за себе си, било то да се надценяваме, или обратно, да сме се заблудили , или опитваме да манипулираме, да приемаме желаното за действителност и т.н,  та става една боза, в която е трудно да се сложи ред и завършва с нови заблуди, преекспонирани радости, или огорчение. Това е животът с представите ни, много лоши виртуални копия на Действителността, в конфликт помежду си, заради абсурдната им претенция, че са оригинала  :)))Гласувай:
21. emi1ts - Да,
07.09.2022 11:08
сложен процес е да се стигне до обективност и истина в преценките за себе си,за другите, за реалността ....Когато човек се стреми към искреност в самопознанието си и намиране на обективните причини(истината) за случващото се е по-близо до действителността,според мен.Истината е ценна за разкриването на реалността и с нейна помощ могат да се получат по - точни преценки които да "вършат работа"!Приятен ден!
цитирай
2. marana69 - ...празнодрънакане ,за...тоз, де духаа..навън, фюююю...)))
07.09.2022 11:42


1. emi1ts - Да,
11:08
сложен процес е да се стигне до обективност и истина в преценките за себе си,за другите, за реалността ....Когато човек се стреми към искреност в самопознанието си и намиране на обективните причини(истината) за случващото се е по-близо до действителността,според мен.Истината е ценна за разкриването на реалността и с нейна помощ могат да се получат по - точни преценки които да "вършат работа"!Приятен ден!
цитирай
3. zarenkow - Там е работата, че истина наричаме това, в което вярваме,
07.09.2022 11:51
А вярванията ни зависят от външни фактори, като минало, които не избираме., защото всеки миг от миналото ни е зависим от предшестващия го и така до началото ни. Зависят също и от обстоятелствата в настоящето, които по същата логика не избираме, така че съвсем логично, противно на желанията ни излиза, че всичко е предопределено. Т. Е свободен избор няма. На пръв поглед е отчайващо, но има светлина в тунела все пак. Остава ни илюзията за избор. Все пак е по добре от нищо. ;)))
цитирай
4. emi1ts - Истината
07.09.2022 12:08
е различна от вярване.Тя е свързана с факти ... обективни причини.И истината е истина за всички.Примерно истина е че сме хора независимо от разликите между нас !
цитирай
5. zarenkow - Истина наричаме това, в което вярваме.
07.09.2022 12:29
На мига без вяра, не твърдим, че е истина. Бъркаме действителност с представата ни за Нея, а само Вярата ни създава представите, иначе няма такива. Самата Действителност, обаче е хипотеза, защото всичко, което знаем за нея е вероятно, условно, неточно, непълно. Знам, че е трудно да бъде прието това, но стеретипите ни са голяма сила и се изисква доста по системно и прецизно обяснение, каквото и ама, дори за причините за тези стереотипи.
цитирай
6. emi1ts - При мен
07.09.2022 12:43
се получава понякога да не вярвам в някоя истина(поради липса на знание, информация,опит).Това не означава, че не е истина.Действителността е всичко което е ...и наистина колкото и непълна да е представата на всеки(според неговите опит,възможности,знания) реалността е факт и със стремеж към избягване на стереотипи,вярвания,очаквания и подобни илюзии ,които си създаваме сами може да се види и дори да се разбере...повече за истината!
цитирай
7. lightbody777 - Гледните точки
16.09.2022 16:12
Вярно е, че действителността се различава от представите ни за нея. Но това е по простата причина, че действителното (реалното) е Невидимо, Недоловимо и Неосезаемо за нашите 5 сетива, които си мислим, че са единствения апарат за изследване на действителността. Затова имаме частични интерпретации, от различни позиции, от различни гледни точки на РЕАЛНОТО, които обаче поради оскъдност и несъвършенство, често влизат в конфликт. Това обаче не означава, че тези гледни точки не са породени от ЕДИНСТВЕНАТА РЕАЛНОСТ. Просто трябва да се допълнят една друга, а не да се унищожават взаимно.
цитирай
8. zarenkow - Гледните точки са мироглед с радиус нула :)))
17.10.2022 19:55
Реалното, т.е. Действителността е хипотеза, според твърдението, че е (недоуловимо) неуловимо, неосезаемо (недоосезаемо), (недовидяно) невидимо..., а единственият ни апарат за изследване на Действителността е логиката, която от своя страна е релация в множества, каквито не би трябвало да има в действителността, поради факта, че единственото, което знаем за Нея е , че е цяла и неделима, а множествата са създаваме ние, като метод за познание, който изучава части и надгражда в представите си за Действителността, като виртуални понятия. Имам предвид следното: обектите в представите си създаваме , веднъж статистически, като за никой обект нямаме точна дефиниция, а само принадлежащ в някакви граници на познанието и индивидуалността им е точно в тези граници, но винаги приблизителна, т.е. всеки обект е дефиниран, като чат от множество в някакви граници, след които не ги различаваме. Пример: Под ябълката, която и да е , разбираме всички онези, които не можем да различим от нея, всички които са с параметрите, които сензорите ни достигат края на възможностите си, за да ги различават. Втори път, в цял и неделим Свят, какъвто твърдим, че е Действителността, за която знаем единствено, че е цяла и неделима, не може да има множества, освен формални, няма и логика, заради невъзможността да съществува релация между множества, каквито са причините и следствията. Т.е изводите от виртуалната ни логика, не са задължителни за действителността. Много и дълбоки са разсъжденията нататък, но обичайно досадни, за хората, ако нямат интерес да следят, което ме обезсърчава да споделям повече, въпреки че изводите са силно прагматични.
цитирай
9. evrazol - Действителността, за която знаем единствено, че е цяла и неделима
23.11.2022 23:51
И от къде го знаем това?
цитирай
10. zarenkow - Всичко, което смятаме, че знаем, което смятаме, че е истина,
24.11.2022 02:41
е вяра създаваща мирогледа ни и е резултат от някакъв много често повтарящ се опит и логика упражнена върху тези опити. А логиката по същество емулира релациите между причината и следствието, присъщи на Действителността. Когато запитаме, защо, как ..., а в случая "от къде знаем" очакваме предполагам, логичен отговор, т.е. свързан, защото предполагаме свързаност, цялост, неделимост. Ако, не очакваме това, то не би трябвало да очакваме и логичен отговор. Нищо не можем да извадим, или прибавим, всичко е косвено или пряко зависимо, нищо не е отделно от Действителността, поне опитът го потвърждава. Нали все от някъде се тръгва, за да стъпи човек и продължи. За това са аксиомите, макар, че и в тях може да се усъмним. В края на краищата за нас всичко е вероятно. Живеем в Свят на вероятности и само вярата , понякога поставя вероятност 1 на нещо, за да си създаде мироглед, защото пък без тази фикция на истината нас просто ни няма. Например, когато кажем ябълката, никога не можем да сме сигурни за коя точно става дума, въпреки пълният член, а за събирателен образ в някакви граници, поставени условно от нас, на параметри описващи ябълка. За всичко е така. Поставяме граници, отделяме условно от цялото, част с важни за нас характеристики, дигитализираме и надграждаме, във вече дигиталните ни представи, различни принципно от Действителността с претенцията, че това е Тя. Различни, защото нямат обща топология. Не те питам как си. Надявам се да си добре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zarenkow
Категория: Други
Прочетен: 66529
Постинги: 78
Коментари: 217
Гласове: 838
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728